Hoe verloopt een woningontruiming

We krijgen regelmatig de vraag hoe een woningontruiming verloopt. Soms uit nieuwsgierigheid maar vaak ook omdat mensen willen dat het respectvol verloopt. De spullen van een familielid zijn vaak heel bekend en het is geen prettig idee als daar op een onpersoonlijke manier mee wordt omgegaan.

Voor ons als opkoper van inboedel hebben de spullen natuurlijk een heel andere betekenis. Wij kijken ernaar met een handelstechnische blik. Is het een verkoopbaar object of is het object door schade of omdat er geen belangstelling voor is, niet verkoopbaar. Wij weten echter heel goed dat voor veel mensen het ontruimen van een huis een emotionele gebeurtenis is. Wij houden daar dan ook rekening mee in het proces van de woning ontruiming als we merken dat het voor u zwaar is.

Voorbereidingen op woning ontruiming

Praktisch gezien bereiden we de ontruiming voor door de bussen en karren in te richten met een steekkar, een hondje (een plank op wielen voor vervoer van meubels) en inpakmateriaal. Ook nemen we koffie en broodjes mee voor de inwendige mens.

Omdat wij al met u gesproken hebben en eventueel antieke spullen heb gekocht, weten wij hoe u tegen de ontruiming aankijkt. Dit geven wij dan ook door aan de mensen van de kringloopwinkel die de ontruiming uitvoeren. We leggen bij aankomst uit dat sommige stukken, met name sommige meubels, niet naar de winkel zullen gaan om verkocht te worden. Deze worden naar de stort gebracht. Dit betekent vaak dat we ze ter plekke verwerken tot planken door de meubels uit elkaar te slaan. Het is ons inziens goed om te weten dat dit een onderdeel vormt van de werkwijze.

De woning ontruiming

Wij werken van boven naar beneden en vormen dan een ‘doorgeef ketting’. In principe brengen we de spullen van de hoogste etage in een keer naar de bus. Het is dus even druk op de trappen van komende en gaande werkers. Veiligheid staat voorop bij het ontruimen van een huis. Er wordt daarom onder andere gewerkt met handschoenen. We gaan ook niet op een trap naar de vliering staan, maar geven spullen aan van boven naar beneden.

woning ontruiming inboedel opkopenWe beginnen met het inpakken van de kleine spullen in dozen, welke door ons worden meegenomen. Deze dozen voeren we als eerste af. Daarna volgen de kleinere meubels, lampen en voorwerpen die makkelijk door één persoon getild kunnen worden. Als laatste komen de zwaardere stukken aan de beurt. Kasten worden zo veel mogelijk gedemonteerd zodat deze in onderdelen kunnen worden meegenomen. We werken zo verdieping na verdieping af en vergeten uiteraard het berghok, de garage, inloopkasten en andere opslagruimte’s niet. We nemen op tijd een pauze, uiteraard bent u dan welkom om aan te schuiven en details door te nemen of gewoon een praatje te maken. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om niet aanwezig te zijn bij de ontruiming. In de praktijk gebeurt dit voor de helft van de gevallen. Mensen geven net zo vaak de sleutel en komen na afloop voor een inspectie als dat zij het prettig vinden tijdens de dag gewoon aanwezig te zijn.

Zoals al in een eerdere blog aangegeven; soms maken we een huis in twee etappes leeg. We komen dan op een later tijdstip nogmaals langs. Vaak gaat het dan om meubels die nog opgehaald moeten worden. Dit is met name in situaties waarbij de makelaar aangeeft het huis voor een groot percentage leeg te willen hebben voordat er foto’s worden gemaakt voor de verkoop. Onze werkwijze wordt daar natuurlijk op aangepast.

Ik hoop dat u zo wat inzicht heeft gekregen in de werkwijze van een woning ontruiming, maar schroom niet om daarover vragen te stellen door contact met ons op te nemen.

Wij werken o.a. in Groningen, Veendam, Friesland, Heerenveen, Sneek, DrachtenLeeuwardenAssen, Emmen en Hoogeveen.