Verschillende soorten klanten

Zoals we al schreven in een eerdere blog is de antiekmarkt sterk in beweging. De laatste jaren heeft het klassiek antiek veel in belangstelling ingeboet. Maar wat zijn spullen die onze klanten wel kopen en wie zijn dat?

Allereerst moet ik de Aziatische markt noemen en met name China. Veel klanten komen uit China, zij kopen niet alleen Chinese spullen maar ook specifieke Europese objecten. Oneerbiedig; wat wij hier kitch noemen wordt daar gewaardeerd. Vazen en objecten met veel klassieke bloemen in roze en goud vinden hun weg naar China. Maar ook gouden sieraden met koralen erin en kleine Franse meubels ingelegd met allerlei soorten hout en veel decoratieve elementen gaan, vaak per schip naar het Chinese vasteland. Chinees porselein is hier met schepen vol, in de VOC tijd ingevoerd en vindt nu zijn weg met groot gemak terug.

antiek kopen particulier kunsthandel GroningenNaast de Chinese klanten hebben we ook de ‘klassieke’ verzamelaar. Deze is op zoek naar dat ene stuk wat nog ontbreekt of naar een stuk welke in betere conditie is wat al in bezit is. Het is lastig de verzamelaar te bedienen. Inkopen van stukken voor een bepaalde klant draait vaak op een teleurstelling uit bij de antiquair; “Het was toch niet helemaal wat ik zocht”. Kennis van wat mensen verzamelen is uiteraard belangrijk. Hier een opsomming wat wij zoal tegen komen aan verzamelaars in onze winkel en op beurzen;

Keramiek en porselein

Veel verzamelaars zoeken van een specifieke pottenbakker of keramist een mooi en bijzonder stuk. Verzameld worden:

  • Mobach
  • Jan van der Vaart
  • Zaalberg
  • Brouwer
  • Pieter Groeneveldt
  • Gert de Rijk
  • Jaap Ravelli
  • Johan van Loon

Op internationaal gebied een willekeurige opsomming:

  • Rorstrand
  • Gustavsberg
  • Upsala Ekeby
  • Moorcroft
  • Clarice Cliff
  • Sarreguemines
  • Accolay
  • Schramberg
  • Rosenthal
  • Scheurich
  • Bay

Binnen elk merk of studio zijn weer verschillende ontwerpers en schilders actief die in meer of mindere mate gezocht worden door verzamelaars. Eigenlijk is de lijst zo groot dat je nooit uitgeleerd raakt.

Antiek Glas

Op het gebied van glas zijn er wat minder fabrieken/ateliers te noemen; het proces is ingewikkelder en een glasoven is kostbaar. In Nederland zijn er twee glasfabrieken die later gefuseerd zijn te weten glasfabriek Leerdam en Kristalunie Maastricht. Bekende ontwerpers die daar gewerkt hebben en verzameld worden zijn A.D. Copier, W. J. Rozendaal, K.P.C. de Bazel, Willem Heessen, Max Verboeket, Chris Lebeau, Chris Lanooy (ook aardewerk) en de beroemde architect H.P. Berlage. Uiteraard is ook deze lijst niet uitputtend.
Buiten Nederland zijn een aantal bekende glasfabrieken, ateliers te noemen waarvan de stukken op belangstelling kunnen rekenen bij verzamelaars; Murano/Venetiaans glas, Daum Nancy, Emile Galle, Holmegaard, Orrefors, Kosta Boda, Val Saint Lambert, Boom, Erwin Eisch en bijvoorbeeld Bohemen. Wat natuurlijk opvalt als u deze termen zou googelen is dat veel van de stukken die u tegenkomt niet antiek zijn. De ‘verzamelaarsmarkt’ is niet perse gericht op antieke stukken. Wat telt is dat een specifieke ontwerper het gemaakt heeft, het stuk in goede conditie is en uiteraard betaalbaar.

Uiteraard zijn er ook verzamelaars van antieke stukken. Antiek glas, antiek porselein, antiek zilver, antiek aardewerk en antiek tin en koper worden nog steeds verzameld. Al lijkt het erop dat deze groep wat aan het vergrijzen is.

Vandaag de dag is een andere groep klanten sterk aan het groeien. Een aanzienlijk deel van de jongere generaties krijgt namelijk ook wat meer interesse in oude spullen. Met name wat onder vintage en design valt is een groeiend thema. Spullen van ontwerpers uit de jaren 50, 60 en 70 van de 20e eeuw ondervinden steeds meer belangstelling. Ook objecten die sterk doen denken aan een tijdsperiode, de zogeheten stijl-consequente objecten verheugen zich op meer belangstelling. Een mooi voorbeeld is oranje meubels uit de jaren 60 en 70 of pasteltinten uit de jaren 60. Gekke formica tafeltjes, rotan stoelen uit de jaren 50 of space age lampen van chroom met spiegellampen erin.

Het vak van antiquair mag ook gerust inmiddels tussen haakjes. Niet alles wat oud is is antiek en alhoewel de klassieke antiquair nog steeds bestaat met alleen klassieke stukken van voor 1920 zie je steeds meer de moderne antiquair opkomen.

Om terug te komen op de vraag; Wie zijn onze klanten?  Dit is dus niet eenvoudig te beantwoorden, de wedervraag die een antiquair zich vaak stelt is ‘wat zoekt de verzamelaar’. Daarnaast kopen mensen natuurlijk ook om andere redenen een stuk antiek. Om het huis te meubileren of gewoon omdat men iets heel mooi vindt. Hierin zit soms een stuk mode verwerkt; als een bepaald televisieprogramma een bepaalde stijl promoot dan ontstaat soms meer vraag naar een bepaald type meubel. Denk bijvoorbeeld aan Eigen Huis en Tuin.