Een unieke formule in de antiekwereld

Sinds 2020 hebben wij een nieuwe formule ontwikkeld binnen de antiek branche. Het was bijzonder om te zien dat iets dergelijks er nog niet was. De formule is niet heel revolutionair, maar de combinatie van het opkopen van antiek en het ontruimen van een huis ben ik nog nergens anders tegengekomen.

Een huis leeghalen is vaak een geladen moment, zeker na een sterfgeval. Veel spullen zijn heel persoonlijk en dragen herinneringen met zich mee. De stap om een huis los te laten, te laten gaan, kan moeilijk zijn maar vroeg of laat komt dat moment natuurlijk. U kunt niet alle spullen houden en het huis moet weer een volgende bestemming krijgen.
Wij krijgen regelmatig mensen aan de telefoon die met een huis vol spullen zitten en hulp zoeken in het verwerken daarvan. Ook via de e-mail krijgen we deze aanvragen,  persoonlijk contact op via de telefoon is dan altijd het prettigst. Op die manier kunnen we de situatie beter begrijpen en afspraken maken. We bespreken dan o.a. hoeveel spullen er zijn, of familie en betrokkenen de gelegenheid hebben gehad spullen mee te nemen, op welke termijn er afspraken moeten worden gemaakt en of er specifieke wensen zijn. Een voorbeeld van dat laatste is dat we in twee etappes de spullen afhalen. Voor de fotosessie van de makelaar de kleine spullen en na eventuele verkoop, de meubels die het huis voor bezichtiging bewoont hielden. Ook kan het zijn dat er nog spullen in een garagebox of opslag liggen, daar maken we dan ook een afspraak voor om bij langs te rijden.

 

Werkwijze

Na het gesprek maken we een afspraak voor bezichtiging. Wij komen langs en lopen met u het hele huis door. Dit proces is volledig kosteloos.
In de bezichtiging worden courante antieke en verzamelwaardige spullen apart gezet. Deze spullen kunnen worden ingekocht door ons. We maken voordat we dit afronden ook meteen vervolgafspraken. Het uitgangspunt van de ontruiming is dat de kringloopwinkel alle overige spullen meeneemt. Voor hen is dit de basis van het werk, zij nemen alle spullen mee om te verkopen in de winkel in ruil voor de arbeid die wordt verricht. De afspraak is dat het huis bezemschoon wordt opgeleverd met gesloten beurs. Uiteraard krijgt u geld voor de antieke spullen die apart zijn gezet.

Antiek opkopen en huis leeghalenWe stellen een contract op voor zowel de verkoop als de ontruiming. Hierin zetten we alle detailafspraken zoals datum van ontruiming, financiën en specifieke wensen.
Het komt wel eens voor dat er geen antieke spullen aanwezig zijn die interessant zijn voor onze winkel. In zo’n geval gaan wij toch met u het vervolgtraject in. Ook dan maken we het contract klaar voor de ontruiming en ook dan zal het streven zijn dit met gesloten beurs te doen.
Ons streven is tevreden klanten, die een positieve ervaring hebben.

Op de dag zelf komen de mensen van de kringloop met bussen, karren en handen bij het huis. De spullen worden ingepakt in dozen en de grote meubels worden gedemonteerd. De spullen worden allemaal, als ware het een verhuisbedrijf ingeladen. Voor de duidelijkheid, ook spullen die niet bruikbaar zijn en mogelijk beschadigd, worden meegenomen. Het huis wordt uiteindelijk bezemschoon opgeleverd.

 

Succesvol concept

Vanaf begin af aan was er goede belangstelling voor ons concept. Het idee dat veel spullen weer hergebruikt worden en dat speciale voorwerpen bij de juiste mensen terecht komen en nog wat geld opleveren werd als aantrekkelijk ervaren. In de praktijk kwamen we erachter dat het vaak helemaal niet zozeer om het geld te doen is maar meer om het idee dat de spullen van een dierbare of van uzelf een ander weer blij kunnen maken.

De spullen die wij aankopen gaan regelmatig naar klanten die aangegeven hebben dat zij specifiek op zoek zijn naar bepaalde dingen. Veel vraag is er naar Chinees porselein, Japanse kunst, Design en vintage jaren ’50 en ’60 meubels en lampen, zilveren objecten, art deco en art nouveau, kunstvoorwerpen zoals schilderijen en prenten of beelden van brons of ander materiaal.  Ook wellicht wat onverwachte dingen zoals oude reclame objecten, platen/elpees, emaille objecten, aardewerk en glas.

De overige spullen verkopen wij op (online) veilingen. Hiervoor reizen wij onder andere naar veilinghuizen in Nederland en Duitsland om specifieke spullen in te brengen die daar in het verleden goede opbrengsten hebben opgeleverd.

 

Wie wij zijn?

Willeke Tebbens heeft Andragogiek gestudeerd aan de rijksuniversiteit Groningen en heeft gewerkt binnen diverse organisaties en in diverse functies alvorens zij de zorg voor de kinderen en het bedrijf op zich nam in 2008. Zij is de spil van het bedrijf als het gaat om alle financiële zaken maar ook doet zij de fotografie en beschrijvingen van artikelen voor de online verkoop en verzorgt de pakketten voor de klanten.

Mijn naam is Simon Breider en ik heb HBO Personeel & Arbeid gestudeerd en jaren lang met asielzoekers gewerkt bij het COA voordat ik veilingmeester werd bij online veilingbedrijf Catawiki. Daarna heb ik als taxateur gewerkt bij veilinghuis Klinkhamer in de stad Groningen. Vorig jaar besloten we om full- time antiquairs te worden en inkoop en verkoop van antiek te verzorgen.