De antiekmarkt is veranderd

De antiekmarkt is sterk veranderd. Wat veel mensen in de jaren ’70 en ’80 voor veel geld gekocht hebben, heeft nu helaas een heel andere waarde. Dat geldt voor veel dingen, maar gelukkig niet voor alle stukken die u destijds kocht. Wij komen dan ook veel mensen tegen die een huis willen ontruimen en menen dat de antieke inboedel veel geld gaat opbrengen. We vertellen dan vaak over de antiekmarkt in de huidige tijd en laten indien gewenst actuele prijzen zien van stukken die vergelijkbaar zijn met het stuk in hun woning. Vaak treffen we onverwacht objecten aan die juist wel waarde hebben. Wij kunnen, als u een huis moet ontruimen, ondersteunen in deze zoektocht. Een huis bezemschoon opleveren kan een kostbare aangelegenheid zijn. De prijs kan aanzienlijk lager uitvallen als wij de waarde van uw goede stukken mee laten wegen in de eindprijs.

Antieken meubels in waarde gedaald

Meubels hebben een flinke neerwaartse spiraal doorgemaakt. Veel ‘babyboomers’ kochten goede meubels toen ze, vaak een goede baan hadden en dus wat hadden te besteden. Kabinetten, buffetkasten, antieke eethoeken en andere, vaak handgemaakte meubels werden voor veel geld ingekocht. We zien regelmatig nog de aankoopbonnen en niet zelden gaat het in de duizenden, toen nog guldens. Deze ‘babyboomers’, mensen die vlak na de tweede wereld oorlog geboren zijn komen nu allemaal in de laatste levensfase en gaan vaak kleiner wonen of komen te overlijden. De meubels komen op de antiekmarkt terecht. De markt voor deze houten meubels is steeds slechter geworden de laatste 20 jaar. Jonge mensen kopen geen ‘bruin eiken’ meer maar willen een strak design of vintage, maar zeker niet met veel decoratie. Woonwarenhuis IKEA spint daar garen bij.  Een tweede trend in deze dat veel jonge mensen sneller van inrichting veranderen. Modegevoeligheid heeft ook de huiskamers veelvuldig bereikt. Deze twee ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het handgemaakte meubel uit de 18e en 19e eeuw weinig kans maakt op een comeback.

antiek verkopen GroningenEr zijn trends geweest zoals het wit schilderen van antieke meubelen om deze in te passen in een modern interieur. In sommige gevallen werd een enkel meubelstuk in een modern interieur geplaatst. Desalniettemin is het aanbod van meubelen uit de 18e en 19e eeuw groot en de vraag erg laag. U kunt begrijpen wat dat doet voor de prijs. Deze daalt.

Klassiek antiek

Een soortgelijk verhaal kan verteld worden over decoratieve antiek objecten, de antieke klokken, koperen ketels, tinnen maatbekers en in mindere mate de klassieke schilderijen komen in grote getale op de markt die helaas weinig interesse vertoont.

Voor het gemak noemen wij dit soort objecten klassiek antiek. Spinnewielen, haardschermen, kolenkits, opaline vazen, kaststellen, kabinetskommen en nog meer in deze sfeer vallen hier ook onder.

De ‘antiekmarkt’ anno nu

Stukken die wel degelijk te verkopen zijn en dus wel waarde vertegenwoordigen zijn strakke meubels zonder opsmuk, snijwerk of decoratie. Dit geldt ook voor kleine antieke meubelen, deze kunnen leuk als sfeervol object in huis worden gezet zonder een dominante rol op te eisen.

Spullen uit de art- nouveau en art deco periode. Spullen die duidelijke kenmerken hebben uit de periode 1900 – 1940 zijn vaak nog wel aantrekkelijk tot zeer aantrekkelijk. Dit is tevens de periode waarin architecten en ontwerpers een steeds dominantere rol krijgen in het ontwerp.

De ‘sla olie’ stijl of Jugendstil uit met name Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk met als een van de meest kenmerkende namen Alfons Mucha is nog steeds behoorlijk in trek.

Ook de strakke vormen uit de Amsterdamse en Haagse school in Nederland en elders de Wiener Werkstatte en Bauhaus uit respectievelijk Oostenrijk en Duitsland zijn nog steeds in trek.

Daartoe behoren niet alleen de meubels maar ook de decoratieve objecten zoals glas vazen, keramiek en bv. sieraden.

Design blijft populair

Naast de spullen uit deze periode zijn ook design spullen nog steeds erg in trek. We praten inmiddels niet meer over antiek maar de spullen uit de jaren 50, 60 en 70 worden hiermee bedoeld. Deens design, Zweesds design en ook heel belangrijk zijn hierin de Italiaanse ontwerpers. Belangstelling gaat uit naar lampen uit deze periode maar ook meubels en kunstvoorwerpen.

Aziatische kunst

Een andere rubriek is Aziatische kunst. Stukken uit China, Japan en onze vroegere kolonie Indonesië kunnen rekenen op brede belangstelling, ook internationaal. Met name de antieke Chinese stukken doen het heel goed. De Chinese middenklasse wordt steeds groter en er is veel belangstelling naar objecten uit de eigen oudheid. Voorbeelden van populaire Chinese periodes zijn de Kangxi periode, de Yongzheng periode, maar ook de latere Guangxu en republiek periode zijn erg in trek in China.

De Japanse markt is niet zo sterk meer als een 30 / 40 jaar geleden maar goede oude stukken brengen nog steeds een heel behoorlijk bedrag op. Netsukes ( gordelknopen ) maar ook Woodblock prints, en zaken die te maken hebben met Samourai en Geisha’s zijn in trek.

Klokken

Klokken vallen onder een aparte sectie. Het is een breed onderwerp die door het hele verhaal heen loopt. Veel antieke, met name houten klokken zoals de staartklokken, de pendules, de koekoeksklokken etc vallen onder het klassiek antiek. De klokken uit de art deco periode die toe te schrijven zijn aan een goede ontwerper of stijl consequent zijn zijn in trek. Per situatie moet gekeken worden wat de waarde is van de specifieke klok. Niet alle antieke klokken zijn waardeloos. Een zeldzame 18e eeuwse staartklok met dubbele kap is nog steeds kostbaar. Een art deco klok van marmer uit Frankrijk is daarentegen erg weinig in trek in veel gevallen.

De horloges zijn een apart hoofdstuk. In het algemeen hebben horloges, gemaakt van edelmetaal en uiteraard van goud een hogere waarde dan een klok van roest vrij staal. Is de klok echter gemaakt door een zeer goede firma of beroemde klokkenmaker dan kan de prijs ineens een stuk hoger uitvallen. Zwitserse uurwerken zijn vaak kostbaar en een aantal merken zoals Tissot, Rolex, Cartier, Breitling etc zijn kostbaar, ook als ze wat ouder zijn.

Overige objecten

Als laatste wil ik wat losse onderwerpen noemen die nog steeds goed in de markt liggen. Bronzen beelden, oude foto albums, schilderijen en platte kunst, keramiek van hedendaagse pottenbakkers, vrijgeblazen glas, sieraden van zilver, brons of goud, oude videogames, oude fotocamera’s (een paar merken), electronica (versterkers, platenspelers etc.) elpees, boeken (eerste drukken, 17e/18e eeuws met name), munten, sommige tassen, bijzondere kledij en nog veel meer.

De lijst kan makkelijk worden aangevuld, maar per situatie moet bekeken worden wat in uw inboedel de specifieke objecten zijn die een verzamelaars- of handelswaarde vertegenwoordigen.