Zaken doen met de veilingen

Deze en volgende maand zijn er weer fysieke veilingen. Een deel van onze inbreng wordt daar geveild. In sommige gevallen ondersteunen we de veilingeigenaar met specifieke kennis over het object. Dit wordt vaak dankbaar aanvaart omdat de juiste beschrijving met de juiste steekwoorden bijdragen aan een betere opbrengst. Veel veilinghuizen werken met online platforms zoals Lot-tissimo, Invaluable, live auctioneesr en andere. Verzamelaars geven, soms betaald, zoekwoorden op om de juiste veilingobjecten gemaild te krijgen en vervolgens mee te bieden. Als antiquair moet je dus weten wat mensen zoeken en welke benamingen of details van belang zijn om te noemen in titel of subtitel. Dit soort zaken heb ik geleerd tijdens mijn werkzaamheden als veilingmeester en voorman bij de Catawiki veilingen.

antiekveiling inkopen verkopen antiekIn een aantal gevallen brengen we objecten in bij Ebay.com. Dit is een groot platform in Amerika maar ook in andere landen met zeer veel internationale gebruikers.  Amerikanen zijn gewend om (veel) geld te betalen voor antieke spullen en als je weet wat men interessant vindt dan kan je daar een goede omzet maken. Wel is het internationaal versturen niet altijd prettig. Pakketten blijven nog wel eens lang liggen bij de douane of worden maar een keer aangeboden en meteen weer retour afzender gestuurd met alle gevolgen van dien.

Risico van het vak

Niet alle opbrengsten overstijgen de inkoop van antiek. Een antiquair is ook maar een mens en kent niet alles uit zijn hoofd. Er zit soms domweg een gokelement in. Ik herinner mij een enorme voorraad moderne poppen van zeer goede kwaliteit en ook een grote hoeveel gipsen religieuze beelden. Dit is niet mijn expertise maar als je komt om in te kopen dan doe ik dat ook. In dit specifieke geval was mijn bod zeer genereus en ben ik nog steeds bezig om quitte te spelen.

Sommige dagen bied ik te laag en in evenveel dagen betaal ik als inkoper van antiek soms wat teveel. De realiteit is dat de inkopen die niet zo geslaagd waren omdat ik wat te optimistisch was over de te verwachten prijzen vaak in ieder geval wel de inkoop weer opleveren. In een enkel geval betaal je als antiquair echt leergeld; je verliest dan op de inkoop. Het hoort er allemaal bij.

Presentatie en verpakking

In ons pand aan de Witte de Withstraat 49 in Winschoten hebben we een fotostudio ingericht en ook een inpakruimte voor de online verkoop. De kunst van goede productfoto’s maken is de juiste belichting. Mijn ervaring is dat daglicht de beste foto’s oplevert, je bent echter wel afhankelijk van het weer. Is het regenachtig dan worden de foto’s soms te donker. Blauwe luchten leveren de beste foto’s op. We fotograferen een object naar de interesse van de verzamelaar. Hij wil zelf vaststellen dat een object authentiek is, geen kopie en wil met eigen ogen vaststellen dat er geen schade is. Daarnaast laten we natuurlijk de schoonheid van een object zien. Een Chinees bord moet eigenlijk helemaal gaaf zijn, een kleine chip of een scheurtje doet de waarde drastisch dalen. Sommige Chinese schilders in bijvoorbeeld de 18e eeuw waren zeer vaardig en beschilderden het bord met prachtige bloemen, dieren of figuren. Deze details krijgen alle aandacht. Chinees porselein gaat in 90% van de gevallen naar Chinese klanten. Mocht u Chinese spullen hebben, design objecten, zilver of art deco, neemt u dan gerust contact op.

Voor het inpakken van kwetsbare spullen gebruiken we stevige dozen, bubbelplastic en foam schuimpjes. Porselein pakken we ‘double boxed’ in, we doen dus een doos in een doos en rondom de binnenste doos schuimpjes om het object te beschermen maar ook stootvast in te maken. Wij kopen ook wel eens op marktplaats en krijgen soms erbarmelijk slecht ingepakte dozen binnen waardoor dingen kapot gaan. Dit zijn altijd weer vervelende momenten natuurlijk.

Wie wij zijn?

Willeke Tebbens heeft Andragogiek gestudeerd aan de rijksuniversiteit Groningen en heeft gewerkt binnen diverse organisaties en in diverse functies alvorens zij de zorg voor de kinderen en het bedrijf op zich nam in 2008. Zij is de spil van het bedrijf als het gaat om alle financiële zaken maar ook doet zij de fotografie en beschrijvingen van artikelen voor de online verkoop en verzorgt de pakketten voor de klanten.

Mijn naam is Simon Breider en ik heb HBO Personeel & Arbeid gestudeerd en jaren lang met asielzoekers gewerkt bij het COA voordat ik veilingmeester werd bij online veilingbedrijf Catawiki. Daarna heb ik als taxateur gewerkt bij veilinghuis Klinkhamer in de stad Groningen. Vorig jaar besloten we om full- time antiquairs te worden en inkoop en verkoop van antiek te verzorgen.