Hoe ik handelaar werd (en liefhebber) van kunst (deel 6)

Deel 6: Aziatica en Catawiki

Juliet Breider werd geboren op 19 juli 2006 en vanaf dat moment stond onze aandacht in het teken van haar. Juliet ontwikkelde zich goed en ook Rien kreeg het steeds meer naar zijn zin. Winschoten was ons nieuwe thuis geworden en zo voelde het ook. De mensen zijn lief en de Groninger humor en directheid tref je hier in overvloed. Gaandeweg vond alles zijn nieuwe ritme. Willeke besloot na het beëindigen van haar laatste contract om eerst niet meer te solliciteren. Ze werd full time huismoeder. Ik werkte bij het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) en verdiende een goed salaris.
Wat ik niet verteld heb dat we gaandeweg wat spullen verkochten via internet (Ebay en marktplaats). Er ging nog steeds veel geld naar het inkopen van spullen op rommelmarkten en kringloopwinkels, maar we verkochten nu ook meer waardoor er wat meer evenwicht kwam in in- en verkoop van antiek.

Willeke en ik hadden al een tijdje lopen piekeren over een leuke naam voor op de gevel van ons pand. Het werd, geheel tegen mijn principes in, een redelijk saaie naam; Antiek galerie Het Noorden. Het paste het best bij onze aspiraties, we wilden een antiekwinkel worden die bekend kwam te staan in Noord-Nederland. Ook dachten we dat deze naam goed onthouden zou kunnen worden en kan het goed gebruikt worden voor publiciteit op internet. In de eerste maanden na opening van onze winkel zaten we trouw te wachten op klanten. We hadden wat geadverteerd maar ons vermoeden dat het niet heel hard zou gaan met de antiekhandel in oost-Groningen bleek bewaarheid te worden. Ook de “omrijders” kwamen niet speciaal naar onze winkel. Het bleef ijzig stil en na een aantal weken hebben we een babyfoon geplaatst zodat we ook boven de deurbel konden horen en niet steeds in de winkel hoefden te wachten op klanten.

Af en toe kwamen er mensen, meer uit nieuwsgierigheid, en heel enkel een koper. Was dat erg ? Nee, we hadden de ruimte, er was een inkomen en we zaten goed op onze plek in Winschoten. Wel bleven we driftig inkopen en moest er meer verkocht worden op internet. Onze voorraad steeg gestaag en we verkochten eigenlijk alleen als er te weinig geld dreigde door te veel inkoop.

 

Aziatica

Zoals ik al eerder vertelde was kunstglas mijn grote passie en ook in internationaal keramiek kon ik mij goed redden. Dit waren ook de ‘handelsgebieden’ van de 90er en 00er jaren. In deze tijd was klassiek antiek al tanende en de nieuwe handelaren richten zich veel meer op deze gebieden omdat daar geld te verdienen was.

Een goede vriend die ik sprak en actief was op Ebay.com en welke ik wel eens een goede tip gegeven had, kwam daar op terug met de woorden; “ik zeg je 1 keer; koop Chinese kunst en verkoop dit op Ebay”. Het bleek de beste tip van mijn leven.

De VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) heeft meer dan tweehonderd jaar handel gedreven met China en Japan naast Indonesië, wat natuurlijk geen gelijkwaardige handel betrof. Met name Chinees porselein was heel populair en heeft gezorgd voor de vernietiging van de duizenden plateelbakkerijen die Nederland rijk was in de 17e en 18e eeuw. Het superieure harde en witte porselein was beter, mooier en dus geliefder.

Toen ik om mij heen begon te kijken zag ik overal Chinees porselein. Op markten, marktplaats en bij de mensen thuis.  Ik begon te kopen. Dat ging snel niet goed. Er waren veel kopieën in omloop al dan niet opzettelijk gemaakt om de koper te misleiden. Ook word in China tot de dag van vandaag volgens min of meer volgens de zelfde traditie met dezelfde ontwerpen en kleurpaletten porselein gemaakt. Het is dus zaak om erachter te komen wat de antieke stukken zijn maar ook wat de begerenswaardige stukken zijn. Het heeft mij naar schatting 4 jaar gekost om de basis onder de knie te krijgen. In Chinees porselein kun je een leven lang leren. Er is ontzaglijk veel gemaakt, maar ook een heel grote verscheidenheid en op heel veel verschillende plekken in China, wat natuurlijk een groot land is. De Chinese markt is groot en gretig. Chinese liefhebbers in antieke stukken zijn er in overvloed en ik vergelijk de situatie in China wel eens met de situatie in Nederland in de jaren 70 en 80. Antiek had aanzien en status en was dus duur en schaars.

Gaandeweg begonnen we geld te verdienen. Ik merkte dat ik meteen een voorsprong had met de prille kennis die ik had, ook 19e eeuws Chinees porselein ging grif van de hand. Als ik in 2008/2009 mijn baan bij het COA had opgezegd dan vermoed ik dat we redelijk welvarend hadden kunnen worden. Simpelweg alle veilinghuizen in Nederland en België opzoeken en alles wat los en vast zit opkopen en je kreeg meteen het dubbele of meer op de internationale markt.
Ik durfde dat niet. Mijn baan bij COA leverde een goed salaris op en als je kinderen hebt en een hypotheek dan is het een grote stap om alleen van de handel te gaan leven. Ik had het graag gedurfd en gedaan. Een vrij leven leek me geweldig en al helemaal als je je brood ermee kan verdienen. Ik bleef zo veel mogelijk Chinees porselein kopen op met name marktplaats en de rommelmarkten. We verkochten niet alles omdat daar de noodzaak niet voor was en dus nam die voorraad ook toe.

 

Catawiki

Ik sla een aantal jaren over. Jaren waarin het ons goed ging maar waar ik wel het verlangen hield naar een bestaan in de handel. Een goede vriend van mij, wijlen Rob Meershoek, werkte als veilingmeester bij het nog niet zo lang opgerichte Catawiki in Assen. Er werden online veilingen gemaakt. Mij leek het een gat in de markt en ik volgde deze ontwikkeling scherp.

Ik kende Rob van de Verzamelaars jaarbeurzen in Utrecht waar Wil en ik al vanaf 2003 naartoe gingen. Rob was een groot expert op het gebied van Nederlands keramiek. Samen met zijn vrouw Saskia runden ze het bedrijf Artentique. Ik kende hem nog niet zo goed maar dat zou gaan veranderen. Zijn pas opgerichte keramiek veiling bij Catawiki omvatte alle keramiek van waarde. Dat is een te groot gebied om te behappen als veilingmeester. Er stonden dan ook wel eens stukken in de veiling die niet correct omschreven waren. Met name Aziatisch keramiek, dat mijnenveld, ging regelmatig mis. Handelaren hebben de neiging hun spullen zo mooi mogelijk voor te stellen om zodoende een goede prijs te behalen. Bij Chinees keramiek kwam het voor dat de moderne stukken voor antiek werden aangeboden en Japans toch liever Chinees keramiek was.

Als ik fouten zag in zijn veiling dan mailde ik Rob daarover en dan kon dat aangepast worden. In 2013 benaderde Rob mij met de vraag of ik niet als veilingmeester bij Catawiki een baan wilde accepteren om de veiling Aziatica handen en voeten te gaan geven. Ik gaf aan dat ik een vast contract had bij COA, in een hoge schaal zat en een prima salaris. Maar ook dat van mijn hobby mijn werk maken me heel leuk leek.  Daarna ging het snel. Rene Schoenmaker een van de oprichters van Catawiki benaderde mij en toen hij mij meteen een vast contract toezegde en een soortgelijk salaris als wat ik nu had besloot ik de stoute schoenen aan te trekken.

Misschien leuk om de welkomstmail te lezen uit die tijd.

kunsthandelaar en veilingmeester Aziatica Simon van Catawiki

 

Werken als veilingmeester

Mijn afscheid van COA was hartelijk. Na 21 jaar koos ik het ruime sop. Nog steeds geen fulltime handelaar maar wel een stap in die richting met de nodige veiligheid omkleed.
Ik heb 5 jaar bij Catawiki gewerkt. Eerst als veilingmeester maar later ook als Category lead, zeg maar de coördinator van het team. In het begin bestond er een veiling en deze bracht 4700 op. Laatste maandresultaat voor mijn vertrek was 800.000 euro en dat deden we met zes/zeven mensen. In een notendop geeft dat aan hoe stormachtig de groei van Catawiki was en het was een grote eer daarin een rol te hebben gespeeld.

Mijn vertrek had te maken met mijn heilige overtuiging dat alleen kwaliteit en eerlijkheid leiden tot betere veilingen en meer omzet. Ik heb helaas geleerd dat geld verdienen belangrijker is dan integriteit en ook dat er gradaties van integriteit zijn. Dat laatste heb ik niet kunnen accepteren en dat was de reden dat wij in wederzijdse overeenstemming uit elkaar gegaan zijn. Ik ben niet zeer zakelijk en wellicht te idealistisch voor een commerciële onderneming.

Wat vooral belangrijk voor mij was, naast mijn salaris natuurlijk, was het eindeloos veel leren. Ik besefte vanaf dag één dat ik niet arrogant moest zijn als expert, alhoewel in natuurlijk bepaalde wat er wel en niet in de veiling terecht kwam. Door veel op te zoeken en beweringen van aanbieders na te kijken leerde ik heel veel bij. Ook schroomde ik niet de aanbieders te vragen naar extra informatie en kreeg ik die ook omdat ik aangaf het niet goed te kennen. Deze houding heeft me heel veel inzicht in Aziatisch antiek opgeleverd. Maar letterlijk elke dag valt er iets bij te leren en vergis ik mij nog steeds. Zoals gezegd Aziatica is een leven lang leren.

In 2018 eindigde het avontuur bij Catawiki en na wat zoeken en in mijn netwerk rondvragen kon ik al vrij snel aan de slag als bedrijfsleider bij het veilinghuis Klinkhamer in Groningen. We hebben dit voor een jaar afgesproken om de veiling naar en hoger plan te trekken. Dat is redelijk gelukt, maar bovenal heb ik er een vriendschap aan over gehouden met Martin Klinkhamer, de eigenaar van het bedrijf.

Na veilinghuis klinkhamer heb ik naast het blijven handelen een parttime baan aangenomen als medewerker personeelszaken in een kinderopvang organisatie. Ik heb hiervoor de juiste papieren. Ik ben erachter gekomen dat ik dat vak niet langer beheers en er niet gelukkig in wordt. Ik ben daarom daar niet verder in gegaan. Wel zijn wij in dat jaar erachter gekomen dat Willeke met haar opleiding heel snel gekwalificeerd is voor pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Daar is zij mee aan de slag gegaan. Zij heeft inmiddels een baan gevonden en dat biedt nu de bestaanszekerheid die wij graag willen.

 

Het heden (2022)

Wij zijn inmiddels aanbeland bij het heden in dit relaas. We hebben afgelopen jaar de winkel verdubbeld en alle spullen uitgepakt en in de nieuwe vitrines gezet. Antiek galerie Het Noorden is een winkel op afspraak geworden. Wij zijn open voor bezoekers zodra u belt. In de meeste gevallen kunt u meteen terecht. Doordat de spullen allemaal zichtbaar om ons heen staan en niet in dozen is het ook een stuk eenvoudiger geworden kavels aan te maken voor (online) veilingen. Ook kunnen we snel klanten benaderen die in het verleden gevraagd hebben om bepaalde objecten.

Bemiddeling in inboedelruimingen

Dit doen wij in samenspraak met kringloopwinkels in de omgeving. Omdat wij de taxatie van antiek vooraf aanbieden zijn de inboedels over het algemeen van goede kwaliteit.  In huizen waar antiek staat, staat ook vaak een goede wasmachine en goede kwaliteit huisraad. De kringloopwinkels weten dat als ik ze bel. Over het algemeen krijgen ze veel bruikbare spullen en weinig rommel. Vandaar dat de formule goed werkt. Wij kopen een aantal antieke of verzamelwaardige spullen in en de kringloopwinkel maakt de woning bezemschoon leeg tegen 0 of geringe kosten. De inboedel betaalt in veel gevallen de kosten van de ontruiming van het huis.

Door alle aanpassingen en verbeteringen op het gebied van inkoop en verkoop kunnen we met een gerust hart zeggen dat wij in de toekomst zeker zullen blijven bestaan en verder zullen groeien. Ik hoop dat het mogelijk wordt een fatsoenlijke boterham te halen uit in en verkoop van antieke en verzamelwaardige spullen en alle seinen staan op groen.

Dank voor het lezen van deze serie blogs “Hoe ik een handelaar werd“. Ik krijg er leuke reacties op en heb begrepen dat er veel belangstelling is voor onderwerpen waarin uitgelegd en verklaard wordt hoe taxeren en het herkennen van kunst in zijn werk gaat. Mijn volgende blogs zullen meer daarop gericht zijn.