Zilver verkopen, testen, merken en de waarde

Deze blog gaat over zilver. In het eerste deel beschrijf ik de zilver gehaltes, hoe zilver te herkennen, de merken, verzilverde objecten en zilver testen. In het tweede deel laat ik voorbeelden zien. Als laatste (voorbij de foto’s) geef ik wat tips waar op te letten bij de verkoop van zilveren objecten.

Nederlands zilver hanteert een scala aan zilvermerken welke ik zo dadelijk laat zien en beschrijf. Deze kom je uiteraard ook het meest tegen. Maar ook Engels, Duits en Indonesisch zilver komt regelmatig voor in Nederland.  Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer landen waar zilver gemaakt en gebruikt werd met allerlei soorten merktekens. Het voert te ver om deze allemaal te bespreken. Ik beperkt mij tot de meest gangbare zilvermerken die ik aantref in Nederland.  De kans dat uw merken ertussen staan is redelijk groot. U kunt vanaf hier ook naar beneden scrollen om uw object te identificeren. Even doorlezen geeft wat meer verdieping en inzicht. Aan het eind van dit blog spreek ik over de waarde van zilver.

Inhoud blog:

Contact opnemen

Zilvergehaltes

Er zijn eigenlijk grofweg vijf gangbare gehaltes in omloop als het gaat om zilver. Puur zilver met het gehalte 999/1000. Gehalte 1000/1000 mag niet gehanteerd worden omdat er altijd andere delen materiaal aanwezig zijn. Een puurheid van 99,9 % wordt standaard gehanteerd dit is dus 999 gehalte zilver. Het volgende is 925 gehalte. Dit wordt eerste gehalte zilver genoemd. Tweede gehalte zilver is 835 en derde gehalte zilver is 800. Daarnaast kennen diverse landen nog lagere gehaltes zilver en dit wordt BWG zilver genoemd. BWG staat voor Beneden Wettelijk Gehalte. Van de Nederlandse waarborgwet mogen deze objecten geen zilvermerk hanteren. Er zijn ook andere soorten gehaltes bekend zoals 900 en 830. Het volstaat te zeggen dat alle merken die u aantreft met een getal van drie cijfers beginnend met een 8 of een 9 gemaakt is van zilver.

Puur zilver wordt eigenlijk, gangbaar, niet verwerkt tot objecten. Het is handelszilver en wordt in allerlei soorten gewichten, zilverbaren, aangeboden. Deze baren komen doorgaans van grote handelskantoren. Deze worden streng gecontroleerd. Handelen in zilverbaren via betrouwbare websites of verkooppunten is veilig te noemen. kijk bijvoorbeeld eens naar www.hollandgold.nl/zilver-kopen. De objecten waar we in deze blog over spreken zijn gemaakt van eerste, tweede of derde gehalte zilver.

Zilver testen

Soms komt het voor dat een object geen merken bevat. Vaak is het geen zilver maar dat is niet helemaal zeker. Soms zijn bijvoorbeeld sieraden vermaakt en dan kan het merk weggevallen zijn. Er zijn testsets te koop die eenvoudig werken, bekijk deze maar eens; weegschaaltje.nl/toetswater-voor-edelmetaal. Mocht de link niet (meer) werken dan kunt u in uw zoekmachine eenvoudig zoeken naar ‘testset zilver‘.
U kunt ook de plaatselijke juwelier bezoeken die vaak kosteloos, vraag dit wel even vooraf, een enkel object wel voor u wil testen.

U kunt zelf een paar dingen doen om te zien of u een zilveren object of een verzilverd object heeft, mocht u geen merktekens aantreffen. Allereerst proberen we vast te stellen of uw object verzilverd kan zijn. Zoals gezegd zijn veel ongemerkte objecten met een zilver voorkomen vaak verzilverd.

Verzilverd

Verzilverd kan bobbeltjes, doorslijtplekjes of een olieachtige gloed hebben. Als u met een loep of met het blote oog kleine pukkeltjes op het oppervlakte van het object waarneemt dan is het vaak een verzilverd object. Door reactie van de onderlaag ontstaat dan wat oxidatie die zichtbaar is in de vorm van bobbeltjes. Een veel gebruikt verzilverd object heeft vaak doorslijtplekjes, er is stomweg een andere (vaak gelige) kleur te zien die afwijkt van de rest van de kleurstelling. Verzilverd kan ook een wat olieachtige gloed hebben. Ziet u hiervoor het voorbeeld GERO hieronder.
Ik wil opmerken dat zilver vaak zachter is. Het heeft na gebruik wat rondere vormen en kleine krasjes. Zilvermerken zijn dieper geslagen en hebben vaak ook ronde vormen. Verzilverde merken zijn scherper en meestal minder diep in het materiaal geslagen.

Verzilverde stukken hebben wat scherpere vormen aan de randen omdat het basismateriaal hard is. Als u een verzilverd stuk bestek op een houten ondergrond laat vallen dan klinkt deze lager dan als het een zilveren object is. Dit vergt wel wat oefening om de geluidsverschillen te herkennen.
Ik ruik ook wel eens aan een metalen object. Koper geeft geur af en dat kan je soms ook ruiken als een object verzilverd is. Als laatste wil ik opmerken dat zilver vaak lichter is dan verzilverd. Een relatief zwaar object is heel vaak verzilverd (bv hotelzilver).

Merken verzilverde objecten

Verzilverde stukken hebben de volgende merken. Natuurlijk geldt ook hier dat er nog veel meer merken zijn die elders in de wereld gehanteerd worden maar de merken die ik hieronder beschrijf komt ik het meest tegen.

Zilvermerken

Nederlandse zilverkeuren kunnen uitgebreid of eenvoudig zijn. Er zijn ook verschillen tussen groot en klein zilver. Dit geldt voor meer landen. Zoals gezegd moet ik mij zelf beperken tot de meest gangbare merken die ik aantref in Nederland.

Waarde van zilver

De waarde van verzilverde objecten is doorgaans beperkt. Als u nieuw moet kopen is het soms wel kostbaar, maar zilver houdt veel beter zijn waarde vast dan verzilverde objecten. Een compleet verzilverd bestek met een goede vormgeving heeft wel zeker een waarde. Met name als de originele cassette of kist er bij zit. U moet dan denken aan 50 tot 500 EURO. Het Franse merk Christofle staat bekend als een merk wat relatief hoge bedragen oplevert.

Zilver is een ander verhaal. Zilver heeft een intrinsieke waarde en daarboven op, al snel een meerwaarde als ambachtelijk gemaakt object. Voor de actuele koers van zilver, maar ook goud, kijkt u het best op: prakkenedelmetaal.nl. In de antiekhandel staan zij bekend om de goede prijzen en betrouwbaarheid. Wilt u niet naar Oldeholtpade (Friesland) rijden, dan kunt u in ieder geval de koersen die zij hanteren aanhouden als u wil verkopen. Als een juwelier of opkoper dit niet wil betalen dan belt u gewoon een ander bedrijf. De simpele vraag is; betaalt u de koers die Prakken edelmetaal hanteert?

Vaak is het trouwens jammer om zilver ‘voor de smelt’ aan te bieden omdat veel objecten meer waard zijn als object. Factoren die een rol spelen bij de prijs zijn;

    • Wie is de maker
    • Hoe oud is het stuk
    • Hoe zeldzaam is het object
    • Hoeveel mensen zouden het graag willen kopen.

Daarnaast speelt natuurlijk ook mee hoe goed een object gemaakt is. Een fraaie handgemaakte zilveren broodmand overstijgt de zilverwaarde met honderden procenten. Zilveren theelepeltjes met toeristische voorstellingen erop overstijgen die waarde nauwelijks.

Zilver waarde bepalen

Wat van belang is als u de waarde van een zilveren object goed wilt bepalen is even onderzoek doen. U kunt aan de hand van o.a. deze blog bepalen wat u heeft; verzilverd of een zilveren object. Daarna bepaalt u uit welk land het merk waarschijnlijk komt door in google te zoeken op de zilvermerken.

Een aantal goede websites met veel informatie zijn:

Vervolgens probeert u de ouderdom vast te stellen aan de hand van de jaarletter en door de maker te identificeren. Makersmerken zijn te vinden op internet, maar ook in boeken. Als u een makersmerk niet kan identificeren dan wil ik het kosteloos voor u proberen. U kunt mij dan een foto appen of mailen.

Zilver uit de 17e en 18e eeuw is veel kostbaarder dan 19e eeuws of 20e eeuws zilver. Dit is een vuistregel natuurlijk. Zilver van een bekende kunstenaar of groot ontwerper uit de 20e eeuw kan ook kostbaar zijn. Deze merken zijn vaak moeilijker te vinden op internet is mijn ervaring. Ik vermoed dat daar een deel van het winstmodel zit van een aantal handelaren.
Het is belangrijk vast te stellen wie de maker is en hoe oud het object is. Ook in de beschrijving op veilingen is het compleet zijn in jaartal, land, stad, en maker belangrijk om een goede prijs te kunnen realiseren.

Heeft u bovengenoemde informatie gevonden dan kunt u simpel in uw favoriete internet zoekmachine de maker invoeren en dan het woord zilver. U vindt dan bijna altijd voorbeelden van prijzen op veilingen.

Zoals gezegd is deze blog een eerste aanleg in de wereld van zilver. Er zijn letterlijk duizenden merken en objecten. Ik hoop dat aan de hand van deze eerste handleiding u wat wegwijs kan worden in wat de waarde is van de zilveren objecten die u bezit.

Contact opnemen

2 reacties op “Zilver verkopen, testen, merken en de waarde”

  1. Hey ik heb een zilveren sigarettendoosje met emaille op gestempeld 900 heb ook andere stempels gevonden zou blijkbaar zeer duur zijn de emaille is ook getekend

    1. Beste James,

      Ik heb u reeds rechtstreeks een antwoord gestuurd. Prachtige doos met een behoorlijke waarde !

      Met vriendelijke groet,

      Simon Breider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *