Waarde van antieke kasten

Zoals al vaker gememoreerd staat de antiekmarkt erg onder druk. Klassiek antiek zoals meubels, tin, koper, geslepen kristal etc. komen in grote hoeveelheden op de markt en er is niet veel vraag. Deze blog is geschreven in 2023, mocht u dit later lezen dan is het goed even opnieuw te kijken. De waarde van genoemde spullen is al langer laag. De trend heeft zich grofweg ingezet in 2000 en er is geen opwaartse lijn te bespeuren tot op heden.

Wat is de waarde van een antieke kast

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk goed te weten wat een antieke kast wel kan opbrengen. Onder kast versta ik in deze blog alle meubels met deuren, lades en vakken die gebruikt worden om spullen op te bergen of ten toon te stellen. Kisten, zoals scheeps- of dekenkisten vallen buiten het bestek van deze blog.

Allereerst een wellicht ongewoon bericht; vintage kasten uit de jaren 50 en 60 zijn een stuk meer in trek dan antieke kasten. Het is wel een bepaald type kasten, maar daarover zo meer. Het is natuurlijk zo dat niet alle kasten even slecht in de markt liggen. Ik probeer zoveel mogelijk aan de hand van voorbeelden een beeld te schetsen van de waarde van antieke kasten. Ook laat ik voorbeelden zien van kasten en noem een verwachtte verkoopprijs.

Contact opnemen

Een paar algemene regels over de waarde van antieke kasten die uiteraard niet in beton gegoten zijn;

  1. Veel decoratief snijwerk is minder in trek en in het verlengde; strakke vormen liggen beter in de markt.
  2. Meer lades is beter. Een apothekerskast met veel kleine laatjes is nog steeds goed te verkopen. Andere kasten met veel lades en een strakke vorm doen het ook beter.
  3. Klein is beter. Een kleine kast verkoopt beter dan een grote kast.
  4. Zeer oud verkoopt beter. Is de kast 17e eeuws of vroeg 18e eeuws dan geeft dat de prijs een boost.
  5. Donkere houtsoorten doen het minder goed dan de lichte houtsoorten
  6. Art deco kasten, met name van een bekende ontwerper, kunnen nog steeds een goed bedrag opleveren. Als de kast en toonbeeld is van de tijdgeest dan voegt dat toe aan de waarde.

Kwaliteit is helaas nauwelijks een meerwaarde. De meeste antieke kasten zijn gemaakt van goede houtsoorten, zijn met de hand gemaakt en zitten met degelijk hang en sluitwerk in elkaar. Een groot verschil met de kasten die u koopt bij hedendaagse woonwinkels.
Een ander opmerkelijk feit, geverfde antieke kasten verkopen beter dan wanneer het hout zichtbaar is. Met name donkere meubels krijgen nog wel eens een verfje. Er is een trend gaande dat mensen de kast (laten) verven om zodoende een betere kans op verkoop te krijgen. Antiquairs hebben natuurlijk bedenkingen bij deze praktijk, maar aan de andere kant; als zo cultureel erfgoed overleefd, dan is dat beter dan wanneer de kasten vernietigd worden. Wat helaas ook in toenemende mate gebeurd.

Dan nog even terug komen op de vintage kasten uit de jaren 50 en 60. Als u ”Louis van Teeffelen kast” googelt dan ziet u het type kasten die nu in trek zijn. Ook ”Vintage Danmark kast” levert een duidelijk beeld op van wat in trek is. Als u deze termen heeft ingevoerd klik dan even op afbeeldingen boven in beeld. Dan krijgt u snel veel voorbeelden te zien.
Vaak staat een kast op dunne pootjes en deze staan ook soms schuin. Als u twijfelt is het goed om de kast te onderzoeken op naamplaatjes of andere duidingen. De aanduiding Denmark, Sweden en ook wel Italy is vaak reden om aan te nemen dat de kast een interessante waarde heeft. Uiteraard is waarde relatief, €1000,- is voor de een veel geld en voor een ander weinig. We hebben het in dit blog over meubels in de prijsklasse €50,- tot ca. €2500,-.

Contact opnemen

Antieke kasten waarde

Hieronder plaats is voorbeelden van kasten en zet er een prijsindicatie bij.  Er moet hier wel iets bij gezegd worden. Het bedrag wat er bij staat is een waarde die het meubel zou moeten kunnen opbrengen. Het probleem zit, zoals gezegd, in het grote aanbod en de beperkte vraag (2023). U zou dus in redelijkheid dit bedrag mogen verwachten maar het kan geruime tijd duren voordat u een bod krijgt wat in de buurt ligt van de genoemde waarde. Ik zal de mate waarin een meubel courant is een cijfer geven. 1 is helemaal niet courant en nauwelijks verkoopbaar tot 10 zeer courant en u verkoopt het snel.
Mocht u uw antieke kast hier niet vinden mailt u dan gerust een foto. U kunt echter wellicht aan de hand van de foto’s en de genoemde regels een indruk krijgen van wat uw kast ongeveer moet kunnen opbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *