Wanneer een taxateur voor antiek inschakelen

U bent in het bezit van spullen en wil graag weten wat de waarde is. In deze blog behandel ik verschillende motieven om een taxateur van antiek te willen benaderen  (en de noodzaak daartoe) en geef ik advies over hoe het beste te handelen.

Waarom een objecten laten taxeren?

  1. De verzekering; de inboedel is verzekerd maar ook de antieke spullen moeten, bijvoorbeeld bij brand, vervangen worden. Een deel van de taxatiewaarde zal dan ook gaan over hoe die spullen vervangen moeten worden. Er moet gezocht worden bij veilingen, antiquairs of antiekbeurzen naar een soortgelijk stuk. Dit is doorgaans een intensief proces en daarom vrij kostbaar. Ook tijdsdruk speelt hierin een rol.
    De verzekeringswaarde is dan ook een stuk hoger dan de waarde die het stuk heeft in de antiek markt.
  2. Een andere reden om antiek te laten taxeren is bij het verdelen van de aanwezige stukken in een nalatenschap. Bijvoorbeeld, de langstlevende ouder is overleden en de eerste begunstigden hebben te maken met een inboedel met veel spullen die op eerlijke manier verdeeld moeten worden.
    In dit geval is het zaak om aan alle spullen die niet eenvoudig door uzelf op prijs zijn vast te stellen van een prijskaartje te voorzien. De waarde die hier gerekend wordt is een marktwaarde. Wat krijgt men ongeveer in handen bij verkoop in de markt.
    Onder de markt, marktwaarde of verkoop op de antiekmarkt versta ik wat men mag verwachten aan opbrengst bij verkoop op een veiling, een verkoop website of aan een handelaar.
  3. Een laatste reden om een taxateur antiek te zoeken kan zijn omdat men een goede prijs wil en dus wil verkopen.

Prijsbepaling

Allereerst; in alle gevallen is een prijs een indicatie. Soms is het vrij goed te zeggen wat een stuk waard is, in andere gevallen is dat wat onduidelijker. Ik leg u uit hoe dat komt.

Net als aandelen op de markt, schommelen prijzen van antiek nog wel eens. Dit zijn gelukkig geen dagkoersen maar over een periode van vijf jaar zijn er bijvoorbeeld al verschillen te zien in opbrengsten van bepaalde spullen. Het heeft te maken met mode, aangewakkerde belangstelling door een tv programma of een boek wat uitkomt en ook speculatie speelt een rol. Als handelaren of investeerders verwachten dat bepaalde stukken in prijs zullen gaan stijgen, dan kan zo’n markt een stijgende lijn laten zien.

De antiekwaarde is nooit eenduidig. De ene handelaar heeft goede klanten en geeft wat meer dan een ander. Op een veiling kan eenzelfde object de ene keer een hele goede prijs opbrengen en een andere keer behoorlijk tegenvallen. Kopen van antiek door de eindgebruiker heeft te maken met emotie. Antiek is geen levensbehoefte maar mensen kunnen soms heel graag iets willen hebben; het stuk ontbreekt nog in de verzameling of men zocht al lang naar het juiste object voor dat plekje in huis.

Taxateur antiek bekijkt object

U wil een taxatie van antiek, wat nu?

U heeft vastgesteld dat een van bovengenoemde redenen voor u van toepassing zijn. Ik zal ze alle drie bespreken.

Antiek taxeren voor de verzekering

Zoekt u een taxateur antiek voor de waardebepaling van de inboedel omdat u de spullen goed verzekerd wil hebben, dan heeft u een erkend taxateur nodig. Let op! Het is goed even met de verzekering te bellen en te vragen wat voor hen een afdoende waardebepaling is. Er zijn namelijk verschillen. Wordt een waardebepaling van een niet erkend taxateur ook geaccepteerd dan is het mogelijk interessant om een antiquair te benaderen. Deze zullen waarschijnlijk een wat lagere prijs hanteren. De federatie TMV is de organisatie van Nederland die gaat over erkende antiek taxaties. Zij hanteren extra waarborgen en de taxateur heeft zich te houden aan een gedragscode. Op de site van de federatie TVM kan u ook zoeken naar experts in de omgeving.

U doet er goed aan om een offerte op te vragen en even op de website te kijken van de desbetreffende expert hoe hij beoordeeld wordt door voorgaande klanten. Het is slim om goede afspraken te maken met de taxateur. Zijn zijn prijzen stuksprijzen dan kan het aardig in de papieren lopen als er veel spullen zijn. U kunt ook vragen of hij bij veel spullen een speciale prijs wil hanteren.

NB voor een ongesigneerd antiek schilderij is een erkend taxateur veel meer tijd kwijt dan aan een doosje met zilveren theelepels.

Antiek taxeren voor het verdelen van een nalatenschap

Omdat wij natuurlijk regelmatig in inboedels terecht komen, maken we mee dat ik gaandeweg aan het taxeren ben voor de familie. Ik zal dat uitleggen. Bij huisontruimingen kopen wij lang niet alle antieke spullen. Zoals u wellicht in andere blogs heeft gelezen zijn veel antieke spullen moeilijk te verkopen. Antiquairs zijn dus zeer kritisch geworden bij het inkopen van spullen. Daarnaast maak ik natuurlijk ook mee dat er nog spullen zijn die wel interessant zijn voor inkoop maar waarvan de familie aangegeven heeft dat iemand daar belangstelling voor heeft. Vaak gaat het als vanzelf dat er gevraagd wordt wat de waarde is. Ik geef dan vaak mijn mening en soms ook meerdere malen zodat er op die manier een redelijke financiële verdeling kan komen. Daar vraag ik geen vergoeding voor in zo’n situatie.

Uiteraard kunt u ook een taxateur antiek benaderen en hem of haar tegen een vergoeding vragen deze verdeling te maken.

Het vermelden waard is dat er websites zijn die taxeren aan de hand van foto’s. Controleer wel de feedback score van voorgaande klanten op bijvoorbeeld Google of Trustpilot. Er is wat kaf tussen het koren.

Zoekt u een taxateur antiek voor alleen het verdelen van de nalatenschap dan kunt u contact opnemen met ons. Zijn het enkele stuks dan taxeren wij gratis van foto’s of als u in persoon in de winkel komt.

taxateur antiek nodig omdat u zich wil oriënteren op verkoop

In dit geval zijn er en aantal opties; u kunt een object aanbieden bij een veilinghuis. Deze zal aangeven of ze geïnteresseerd zijn te verkopen. Zaken met een waarde boven een bepaald bedrag (afhankelijk van het veilinghuis dat u benadert) zullen geaccepteerd worden. Een veilinghuis draagt zorg voor presentatie en beschrijving van het antieke stuk en organiseert kijkdagen om een ieder de gelegenheid te geven het stuk te bekijken. Voordeel van een veilinghuis is dat de verkoop openbaar plaatsvindt. De prijs die u krijgt is vaak een goede reflectie van wat de marktprijs is op dat moment. Het is wel belangrijk dat de juiste bieders er zijn. Dat is de taak van het veilinghuis. Zijn marketing moet dusdanig zijn dat veel belangstellenden weet hebben van de verkoop van uw objecten. Een nadeel van een veilinghuis zijn de kosten.
Als inbrenger betaalt u gemiddeld 20% van de hamerprijs aan het veilinghuis. Daarnaast vraagt het veilinghuis opgeld. Dit is doorgaans rond de 30%. Een koper betaald dus 30% meer dan zijn bod aan het veilinghuis. De koper zal daar rekening mee houden in het biedproces. Ook is de tijd tussen het moment van inbrengen en het moment van uitbetalen relatief lang. Het hangt natuurlijk af van de datum van de eerstvolgende veiling en dan duurt het doorgaans nog een maand tot anderhalve maand voordat er uitbetaling plaatsvindt. Dit heeft te maken met dat klanten soms laat betalen en er dus herinneringen moeten worden gestuurd.

In dit verband is het ook goed om online veilinghuizen te noemen. Kunstveiling, Catawiki en Ebay zijn een aantal met wisselende service en tarieven. Doorgaans kost dit meer werk, u moet zelf pakketten maken en opsturen of een groot object klaar zetten en aanwezig zijn als een koper het komt ophalen. Commissiekosten zijn wel lager dan bij een fysiek veilinghuis.

Als laatste kunt u natuurlijk een antiquair benaderen zoals Antiek galerie Het Noorden. Ondanks dat wij lang niet alles inkopen hebben wij wel een groot bestand aan klanten en kennen de juiste wegen om een goede prijs te krijgen. Het is natuurlijk zo dat u niet weet of u een goede prijs krijgt voor een object. Omdat wij begrijpen dat daar onzekerheid over kan zijn bieden wij aan om te laten zien wat een dergelijk stuk kan opleveren in voorgaande situaties. Ons verdienmodel is natuurlijk wel zo dat wij meer vragen in de verkoop dan wat wij u uitbetalen; wij moeten er geld aan overhouden.

Contact opnemen

Eigenlijk taxeren wij uw antiek door een prijsvoorstel te doen waarbij we rekening houden met de te verwachten prijs bij verkoop door ons.  Het is goed om te weten dat we daar de volgende ‘regels’ in hanteren.
Is een object zeer courant en dus snel voor een goede prijs te verkopen dan geven wij tot 80% van de waarde. Is een stuk helemaal niet courant, maar verwachten we het binnen een jaar te kunnen verkopen dan geven we 20/30% van de waarde.

Ik geloof dat de meeste antiekhandelaren dit soort regels hanteren. Het hangt dus ook af van hoe groot het netwerk van de antiek handelaar is. Iets wat normaal matig te verkopen is kan soms vrij snel verkocht worden omdat de juiste klant snel benaderd kan worden. Het blijft soms ook een beetje een gok. Ik heb meerdere malen meegemaakt dat de verwachte klant toch niet wilde kopen omdat hij het object al in collectie had of een andere reden had niet to aankoop over te gaan.

Antiek taxatie via foto’s (enkele stuks) is altijd gratis bij Antiek galerie Het Noorden. Als u wilt verkopen dan zullen wij u een marktconforme prijs bieden en dat is uiteraard geheel vrijblijvend.

2 reacties op “Wanneer een taxateur voor antiek inschakelen”

  1. Ik heb een klarinet uit 1860? 57 cm lang, hout met koperen grepen en zou graag gratis laten taxeren en eventueel verkopen

    1. Beste Carly,

      Ik ben geen expert op het gebied van muziekinstrumenten. U mag het proberen en dan zal ik wat onderzoek doen, maar mijn antwoord is niet zo solide als dat het gaat over andere expert gebieden vrees ik. Een e-mail naar info@antiekhetnoorden.nl is de snelste manier.

      Mvg,

      Simon Breider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *